Opkikkers
Dit recept heeft mij een paar pogingen geduurd om te perfectioneren maar is ondertussen een heerlijke basis om lekker mee te variëren. Ondanks dat er lekker veel kikkererwten in zitten proef je dit niet terug, en dit zorgt er wel voor dat je ongeveer 2 gram vezels per koekje overhoudt! Daarnaast is dit recept ook nog eens helemaal vegan.
Welke variatie ga jij maken?
Benodigdheden en Ingrediënten
Om deze koekjes te maken heb je een keukenmachine of blender nodig. Daarnaast 2 beslagkommen en een bakplaat met bakpapier.
Ingrediënten:
-1 groot blik kikkererwten (400 gram)
-20 gram olie
-60 gram pindakaas
-1 eetlepel dadelkaramel
-40 gram maple syrup (suikervrij)
-100 gram tarwebloem
-100 gram havermeel
-2 theelepels kaneel
-2 theelepels speculaaskruiden
-snufje zout
Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
-Doe de kikkererwten in de keukenmachine zonder het vocht uit het blik (dit vocht wordt niet gebruikt maar je kan het bewaren voor andere gerechten die je nog wil maken). Voeg een klein scheutje water toe en mix tot je een volledig gladde massa hebt.
-Giet de kikkererwt puree in een kom en voeg de olie, pindakaas, dadelkaramel en maple syrup toe en meng tot een egale massa.
-In een aparte kom meng de tarwebloem, havermeel, kruiden, en zout.
-Schep in delen de droge Ingrediënten door het kikkererwtmengsel en kneed tot je net niet plakkerig deeg hebt. Blijft het deeg plakkerig voeg dan iets meer tarwebloem en havermeel toe.
-Rol het deeg in balletje van ongeveer 3 cm doorsnee en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier (tot ongeveer 1 cm dikte). Als je een vulling wil toevoegen maak dan in het midden een kuiltje.
-Bak de koekjes gedurende 20 minuten.
Variaties en tips
De koekjes zijn van zichzelf al erg lekker maar je kan heerlijk variëren door in het kuiltje bijvoorbeeld pindakaas, dadelkaramel, of fruitspread te doen. Top het vervolgens met een laagje chocola.
Of chocola zonder extra vulling is ook heerlijk als topping.
Dit recept gebruikt dadelkaramel en havermeel. Als je geen dadelkaramel hebt kan je ook 3-4 dadels even weken in warm water en vervolgens met de kikkererwten in de keukenmachine fijnmalen. Havermeel is verkrijgbaar in de supermarkt, maar je kan het ook makkelijk zelf maken door havermout in de keukenmachine te doen. Zorg er dan voor dat je het goed fijnmaalt en zorg dat de keukenmachine goed droog is om klontjes te voorkomen. In plaats van de keukenmachine kan je dit ook met de blender doen.