Pumpkin spice muffin
met dit recept maak je heerlijke muffins het hele jaar door (maar vooral lekker in de herfst natuurlijk). Ook is het een leuke basis om te variëren met andere fruitsoorten.
Probeer ook een keer de Pumpkin Pie
Benodigdheden en Ingrediënten
Voor dit recept heb je alleen een staafmixer en een muffinvorm nodig. Als variatie kan je ook een mini muffinvorm gebruiken.
Ingrediënten:
-200 gram pompoen (rauw)
-100 gram dadels
-50 ml melk naar keuze
-2 eieren
-1 eetlepel olie (naar keuze)
-70 gram havermeel
-100 gram tarwebloem
-2 theelepels pumpkinspice kruiden (optie speculaaskruiden)
-5 gram baking soda
-snufje zout
Bereidingswijze
-Snij de pompoen in kleine stukjes en kook deze gedurende 10 minuten gaar.
-Als de pompoen gekookt is giet het water af en doe de pompoenblokjes in een kom. Laat intussen de oven voorverwarmen 180 graden hetelucht.
-Voeg de dadels, eieren, melk, en citroensap samen en gebruik een staafmixer om het tot een gladde massa te maken. Roer hierna de olie door het mengsel.
-Meng in een aparte kom de havermeel, tarwebloem, kruiden, bakings soda, en zout tot en goed verdeelde massa.
-Voeg het droge mengsel in delen bij je pompoenmengsel en roer goed door met een lepel.
-Gebruik papieren muffin vormpjes, of een ingevette herbruikbare muffinvorm, en verdeel het mengsel over ongeveer 8 muffins.
-Bak gedurende 20 minuten, controleer of ze gaar zijn door met een satéprikker in te prikken. Als de prikker droog eruit komt zijn je muffins klaar. Laat even afkoelen voor je ze eet.
Variaties
Met dit recept maak je ongeveer 8 muffins, maar je kan ook 24 mini-muffins maken door een mini-muffinvorm te gebruiken.
Je kan een deel van de pompoen makkelijk vervangen voor ander fruit. houdt hierbij rekening met het vochtgehalte van het fruit dat je kiest. Mango is bijvoorbeeld een goede optie, maakt passievrucht wat minder (je krijgt wel een lekker baksel, maar echt een muffin is het niet te noemen als je passievrucht gebruikt).
Wat ik tot nu toe lekkere variaties vind is de helft van de pompoen vervangen door een gelijk gewicht aan blauwe bessen, aardbei, of mango. Dit gaat dan niet in stukjes in het beslag maar wordt ook met de staafmixer fijngemalen. Bij de blauwe bessen maakt dat je beslag in eerste instantie donkerpaard (zeker als je diepvries blauwe bessen gebruikt) maar door de baking soda krijgt het een groene kleur, dit verminderd de smaak niet. Wil je liever geen groene muffins? Vervang dan niet de pompoen door de blauwe bessen maar doe de bessen heel door het beslag. Als je hiervoor diepvries blauwe bessen gebruikt wordt de bes meer een geheel met de muffin (zoals je misschien gewend bent in de standaard ' blueberry muffin'), als je verse bessen gebruikt houden deze wat meer structuur en bijt je in een stevig besje in je muffin. Beide opties zijn lekker!
Uiteraard kan je ook allerlei lekkers heel door het beslag doen. Bijvoorbeeld chocolate chips, bessen, stukje aardbei, pecannoten, hazelnoten, noem maar op.