Fruitspread

Deze fruitspread kan je maken met ieder fruit dat je wilt en is erg veelzijdig in gebruik. Je kan het als vulling gebruiken in taartjes of de opkikkers. Maar ook kan je het door de yoghurt doen of als jam gebruiken op je boterham. Ook heb ik het zelf regematig gebruikt om bonbons mee te maken.

Je kan er dus alle kanten mee op!  

Benodigdheden en Ingrediënten 

Om de fruitspread te maken heb je een staafmixer, pan, en een kom nodig. Daarnaast een schoon potje om de fruitspread in te bewaren indien je deze niet direct verwerkt in een taartje of koekje.

Ingrediënten: 

- 250 gram fruit naar keuze (vers of diepvries)

- Citroensap

- Dadelkaramel

- Water

- 5-10 theelepels Psylliumvezels

 

Bereidingswijze

- Doe het fruit in de pan en verhit. Voeg een scheutje water toe en kook het gedurende 20 minuten. Na ongeveer 10 minuten kan je het fruit wat pureren wanneer het zacht is geworden. Deze stap is om de fruitspread langer houdbaar te maken, gebruik je de spread binnen 3 dagen kan je ervoor kiezen deze stap over te slaan.

- Na het koken giet het fruit inclusief al het vocht uit de pan in een kom geschikt voor de staafmixer.

- Voeg het citroensap en de dadelkaramel naar smaak toe en begin met 5 theelepels psylliumvezels. Gebruik de staafmixer om er een egaal mengsel van te maken.

- Afhankelijk van je gekozen fruit kan het nodig zijn meer psylliumvezels toe te voegen, hoe meer vocht het fruit bevat hoe meer vezels nodig zullen zijn (voor frambozen zal je meer moeten toevoegen dan voor mango). 

- Voeg de extra vezels per theelepel toe ook als je mengsel nog erg vloeibaar lijkt, het kan namelijk ineens heel dik worden.

- Wanneer je mengsel de gewenste consistentie heeft kan je het gebruiken in je taartjes of bewaren in een potje in de koelkast.

 

 

Variaties en tips

Zoals aangegeven kan je dit met ieder gewenst fruit maken, zelf heb ik tot nu toe geprobeerd: mango, aardbei, blauwe bes, framboos, passievrucht, en kers. Je kan uiteraard ook verschillende fruitsoorten mixen.

Probeer ook een keer wat kruiden toe te voegen, bijvoorbeeld mango met chilipeper, of aardbei met basilicum. De opties zijn eindeloos!

Let met het toevoegen van de psylliumvezels op dat als je mengsel nog warm is het vloeibaarder blijft. Na afkoelen in de koelkast zal het dus iets dikker zijn dan wanneer je aan het mixen bent. Voor de smaak maakt dit niet uit, het wordt alleen iets lastiger op de boterham smeren.

Is je mengsel te dik geworden? Voeg wat warm water toe, wil het niet goed mengen met de staafmixer maak het mengsel dan weer wat warm (of gebruik heet water). Warm het mengsel niet op in de magnetron, dit droogt het verder uit en het zet heel erg uit als je dit doet.